Marknadshyror : Staten & Kapitalet

Nu blir det extremt tydligt att staten och kapitalet sitter i samma båt, enligt Centerpartiet. Det är nämligen så det går att i Sverige genomför det som Vänsterpartiet kallar Marknadshyror.

Ökande bostadsbidrag

Utfallet av ökande bostadskostnader för de som bor i hyresrätt kommer bli ökande utbetalningar av olika typer av bostadsbidrag under överskådlig tid. Är det detta som Liberalerna och Centerpartiet vill uppnå med sin iver att ge lite mer köttben till landets fastighetsägare?

Bostadsmarknadens parter består av Sveriges Allmännytta, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna.

Fastighetsägarna kan utpressa Hyresgästföreningen

Jag förstår varför Vänsterpartiet inte backar, för de är emot utredningens förslag och den skall enligt både Socialdemokraterna och Centerpartiet ligga till grund för de önskade förhandlingarna.

Det utgångsläget gör att om Fastighetsägarna inte kommer överens med Hyresgästföreningen så kommer de få sin vilja genom ändå. Vem kallar det förhandling? Jag kallar det möjlighet till utpressning…

Den svenska modellen bygger på förhandlingar mellan parter, inte utpressning eller ultimatum.

Var står Socialdemokraterna ?

Så frågan är om Socialdemokraterna verkligen vill ha en förhandling? Centerpartiet vet ju de flesta inte önskar det, då ”deras part” – Fastighetsägarna, inte behöver förhandla för att få som de önskar.

Vi kan nu se hur Socialdemokraterna försöker med samma metoden som de hade vid LAS-förhandlingarna. Detta är en metod som har en utredning som hot om parterna inte kommer överens. Denna gången parter som står mycket längre från varandra från start och där den ena kommer få som den vill, bara den låtsas förhandla via ultimatumliknande former.

”Om bostadsmarknadens parter når en överenskommelse gällande hur hyressättningsmodellen för fri hyressättning i nyproduktion ska reformernas, kommer regeringen lägga fram ett förslag i linje med parternas överenskommelse. Om parterna inte kommer överens så genomförs utredningens förslag efter remissinstansernas synpunkter. Förhandlingarna får pågå fram till 1 september.” – Välkomnar förhandlingar om fri hyressättning i nyproduktion (sverigesallmannytta.se)

Ebba Grön – Staten & Kapitalet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *