En högrevsgryta med tillhörande potatis som är skapad helt i en slowcoocker. Mycket god och trevligt söndagsmiddag på hösten. Det blev min egna variant av den klassiska Boeuf bourguignon.
Ingredienser
- 2kg Högrev, skurna i bitar
- 2 pkt bacon, klippt i mindre bitar
- 1,2 kg potatis
- 2 hackad gullök
- 4 hackade vitlöksklyftor
- 3 morötter, skalade och skurna i bitar
- 4dl rött vin
- 1 msk rödvinsvinäger
- 2 msk paprikapulver
- 2 msk torkad timjan
- ¾ dl tomatpuré
- 3 msk oxfond
- 2 dl vatten
- 3 msk soja
- 2 msk maizena
- 4 dl vatten
- Vitpeppar
- Svartpeppar
- Salt
- Smör att steka i
- 1,5 dl matlagningsgrädde
Gör såhär
- Putsa köttet. Blanda kryddorna i en skål. Krydda och salta köttet runt om
- Skala potatis, lök, vitlök och morötter. Skär i grova bitar.
- Bryn köttet i en stekpanna
- Lyft ur köttet och bryn sedan lök, vitlök och bacon några minuter
- Lägg potatisen och vitlöken i Crockpoten. Lägg köttet ovanpå. Placera lök och morötter runt om köttet.
- Blanda vin, tomatpuré, fond, soja och maizena i en skål. Häll ovanpå köttet. Fyll på med vatten
- Tillaga i Slowcookfunktionen på Låg i 8-9 h eller på Hög i 6-7 h
- När det senare är är dags att äta, häll i matlagningsgrädden (ev iMat) och kör på Slowcook Hög i 30 minuter.
Passande dryck
För att göra det enkelt för er så kan ni med en viss fördel använda samma rödvin till grytan som ni har använt i den. I annat fall kan jag rekommendera ::
- Ett kryddigt rött vin från Frankrike, Côtes du Rhône eller Languedoc-Roussillon, är bra alternativ.
- En öl som har en med något mer än medel sötma & gärna lite nötiga toner. Se upp för en öl med mycket beska.
- Ett bra alkoholfritt alternativ är att ta en must som är av lite kraftigare så den möter grytans karaktär.
Lämna ett svar